Reformer pilates nedir? Nasıl ortaya çıktı?
Reformer pilates, özel tasarlanmış bir alet yardımıyla vücudunuzun belli ağırlıklarda dirençlere maruz bırakılarak çalışmasını sağlayan bir egzersiz şekli. I. Dünya Savaşı sırasında Alman hekim Joseph Pilates tarafından, bir rehabilitasyon yöntemi olarak geliştirilen reformer pilatesin 6 temel presibi bulunuyor:
Joseph Pilates
- Konsantrasyon
- Kontrol
- Stabilizasyon
- Akıcılık
- Doğruluk
- Nefes
Reformer pilatesin faydaları nelerdir?
Reformer pilatesin hem sağlık hem de form tutma konusunda kanıtlanan pek çok faydası bulunuyor. Az önce de belirttiğimiz gibi, esasen bir fizik tedavi ve rehabilitasyon yöntemi olarak ortaya atılan bu egzersiz öncelikle omurga ve iskelet sağlığı için son derece faydalı.
Omurgayı hizalar ve postürü düzeltir
Reformer pilatesin en hızlı etki gösterdiği konulardan biri de duruş bozuklukları ve omurga eğrilikleri. Çünkü reformer pilates aleti üzerinde yapılan hareketlerin tümü, stabilizasyon ve güç gerektirdiği için, reformer pilates antrenmanlarına düzenli olarak devam edenlerin omurgaları zaman içinde hizalanıp dikleşiyor. Skolyoz gibi kronik hastalıkların tedavisinde de oldukça etkin olan reformer pilates, bu yönüyle yaşam kalitesini ciddi oranda yükseltiyor.
Reformer pilates duruş bozukluklarını gidermeye yardımcı olur
Esnekliği artırır
Dirençli yaylar kullanılarak tasarlanan reformer pilates aleti ile yapılan egzerizlerin önemli faydalarından biri de esnekliği artırmasıdır. Esnekliğin artması demek, kaslarda bulunan bağ dokuların güçlenmesi ve yırtık / zedelenmelere karşı daha dirençli olması demektir. Vücutta mevcut olan spor sakatlanmalarının rehabilitasyonu için de kullanılan bu yöntem, bugün pek çok profesyonel spor kulübünün tesislerinde uzmanlar eşliğinde uygulanır.
Sırt ve bel ağrılarını azaltır
Reformer pilatesin faydaları arasında bir fayda var ki, bu fayda özellikle masa başı çalışanları çok yakından ilgilendiriyor. Özellikle vücudun en önemli güç ve ağırlık merkezi olan core bölgesini güçlendirmesi ile reformer pilates, kronikleşmiş sırt ve bel ağrılarını alt etmenin en iyi yoludur.
Nefesi düzenler
Kaliteli bir hayat sürmenin ilk kuralı düzgün ve doğru şekilde nefes almaktır. Reformer pilates egzersizleri boyunca, yapılan her hareketin her tekrarında derin, yavaş ve ritmik nefesler almak gerekir. Üst solunum yolları yerine diyaframdan alınan bu düzenli nefesler, zamanla sistematikleşir ve kişinin nefes alış verişi düzenlenir. Doğru nefes almayı öğrenen kişinin kanındaki oksijen miktarı artacağından yaşam kalitesi de doğrudan artar.
Kasları şekillendirir
Temel prensibi dirence karşı itme ve çekme hareketleri yapmak olan reformer pilates, düzenli olarak uygulandığında kasların uzamasını ve biçimlenmesini sağlar. Aynı antreman seansı içinde, tüm vücudun eşit oranda çalıştırıldığı reformer pilatesin en güzel yanı, vücudunuzdaki farkı 10- 15 seans içinde görebilecek olmanız.
Core bölgesini güçlendiren reformer pilates egzersizlerine bir örnek
Kaç tip reformer pilates egzersizi vardır?
Her ne kadar ilk yıllarda tamamen rehabilitasyon amaçlı uygulansa da, reformer pilates bugün formda bir vücuda sahip olmanın en popüler yollarından. Hal böyle olunca, talebe ve farklı ihtiyaçlara göre şekillenen reformer pilates aletleri de, spor severlere hoş bir antrenman çeşitliliği sunuyor.
Pilates stüdyolarında en sık rastlayabileceğiniz Allegro tipi reformer pilates aletleri, en temel reformer pilates aletidir. 1500’den fazla hareket kombinasyonunu uygulama imkanı veren bu aletler, yardımcı ekipmanlar daha da kullanışlı hale getirilebilir. Bu ekipmanlardan “Cadillac” (reformer pilates aletini çevreleyen çelik bir bar) ile reformer pilates rutinine biraz akrobasi katmak mümkün. Yine reformer pilates antrenmanlarına çeşitlilik katmak isteyenler, chair ve barrel isimli ekipmanları kullanarak dikey konumda yapılan varyasyonlar da uygulayabilirler.